Lokale kunstnere

Bergen- En by med plass til alt

Foto: Rebekka Thistel

Bergen bugner av dyktige og spennende kunstnere. Det som er så fint med Bergen er at det er plass, og interesse, for så mye forskjellig kunst både i gatene og i galleriene og kunstnerstudioene. Byen har lenge vært kjent for gatekunsten som pryder bybildet og gir liv til de mange regndagene byen vår har. Kunsterne vi har i galleriet fra Bergen representerer alt fra stensilkunst til oljemalerier. I denne artikkelen ønsker vi at du skal bli bedre kjent med de lokale kunstnerne.

 


AFK

 

▷ Skjulte budskaper i gatekunsten

AFK er en viktig del av grafittimiljøet i Bergen og Norge. Verkene hans kan sees rundt om i Bergens gater. Samfunnskritikk og media-skepsis er temaer som går igjen i AFKs ellers lyse og fargesterke verk; man må gjerne se ett par ganger før man legger merke til disse sidene av kunsten. AFK er med andre ord en samfunnsengasjert kunstner.

 


Anders Røkkum

 

▷ I grenseland mellom det groteske og vakre

Røkkum jobber hovedsakelig med tegning som kunstform, og har bakgrunn innen grafikk og illustrasjon. Røkkum har et fort voksende nasjonalt og internasjonalt publikum. Motivene hans ligger ofte i grenselandet mellom det groteske og vakre, mystiske og nære, kosmiske og menneskelige.

 


Anders Wunderle Solhøy

 

▷ Detaljerte tegninger man kan dykke inn i

Anders Wunderle Solhøy fascineres av våre daglige omgivelser, rommene vi befinner oss i, og gjenstandene som okkuperer dem. Kunstverkene til Solhøy er ekstremt detaljerte, og det er mye spennende som skjer i dem. Det er tydelig gjennom kunsten at Anders er en person som observerer og får med seg mye, og deler det med oss.

 


Bodil Friele

 

▷ Store statement-kunstverk

Bodil Friele har i lengre tid jobbet med serien “Min Skog”, som handler i korte trekk om skog, og skogbunn. Hun har utforsket tematikken i både installasjoner, grafikk, malerier, og nå storformat som vi har tilgjengelig på Geo. Serien ble vist i Grieghallen, og fikk mye positiv oppmerksomhet der.

 


BOT

 

▷ Herlige farger, og relaterbare motiv

BOT har bakgrunn fra grafisk design og bruker mange av fagområdets teknikker i utarbeidelsen av motiver. Han har vært aktiv og en stor del av Bergens bybilde siden 2008. De siste to årene har han beveget seg fra gaten og rettet seg mer mot gallerirommet.

 


 

Canevil

 

▷ Gatekunstner som stiller kritiske spørsmål

I Canevils nyeste serie utforskes ideen om å holde seg relevant. Serien «Relevant Warriors» tar for seg den allmenne kampen for å beholde relevans, spesielt innen kunstverdenen. Canevil utforsker reisen til kunstnere og kreatører som navigerer i et landskap fylt av nysgjerrighet, inspirasjon, muligheter, bedrag og korrupte elementer. Serien stiller det enkle spørsmålet: Følte de virkelige krigere fra fortiden usikkerhet om sin egen verdi i sine samfunn? Og i så fall, hvordan taklet de det?

 


Francisco Munoz

 

▷ Eksperimentering gjennom foto og blandingsteknikker

Munoz sin praksis kan beskrives kort som et kunstnerskap med fokus på eksperimentering og prosess. Han tester nye metoder hele tiden for å finne det riktige for hans visjon, og for videre utvikling. Han begynner med et fotografi som trykkes ut i svart-hvitt. Deretter legger han på mange lag med flere forskjellige medium. Dersom du studerer verkene hans, så kan du så vidt skimte de mange lagene med medier som er lagt på.

 


Fredrik Wiig Sørensen

 

▷ Surrealistiske fortellinger

Fredrik Wiig Sørensen er en kunstner som bor og jobber i Bergen, som lager svært fargerike og unike verk med oljepasteller. Sørensen henter mye inspirasjon fra kunsthistorien. Det er tydelig at han ønsker å fortelle en historie gjennom abstraherte og uklare omgivelser/situasjoner. Kunstneren ønsker at vi selv skal undre oss over kunstverkene og historiene de kan fortelle.

 


 

Frøydis Aarseth

 

▷ Realistiske malerier med viktige budskap

Aarseth vokste opp i en liten bygd ved Førdefjorden i Norge. Dette hadde stor betydning for hennes valg av temaer, og hun malte høye fjell, bratte fjorder og figurer i den kalde norske vinteren. I dag er Aarseth mer påvirket av den moderne verden, plastforurensning og miljø.

 


Gurdish Haugsdal

 

▷ Gurdish preger bybildet i Bergen med sin nydelige palett!

Gurdish, også kjent som Dish, lager gatekunst fulle av farger, sterke linjer og liv. Hun bruker ofte sterke, og viktige, personligheter som base for sine kunstverk.

 


 

Harem

 

▷ I grenseland mellom klassisk  maleri og grafitti.

Håkon Børs-Lind, eller Harem, er en kunstner som er svært ettertraktet med sin unike stil. Palettkniv-teknikker blir blandet med hyperrealisme. Øynene er en sentral del i kunsten til Harem; de representerer et universelt språk som vi forstår på tvers av kulturer, språk og geografiske områder.

 


 

Ingri Egeberg

 

▷ Egeberg fascineres av energien i det direkte uttrykket

Egeberg er kjent for sin lekne og sterke strek som danser rundt på motivet. Hun har mye kreativitet i seg, og eksperimenterer hele tiden. Kunstverkene hennes er ofte fargesterke med tydelige budskap.

 


 

Kvant-1 og Nicholas O’Leary

 

▷ Eksperimentering med medier

Designstudioet Kvant-1 og kunstmaler Nicholas O’Leary har laget en svært spennende serie trykk med navnet “Extending the Figure”. Her undersøker de elementene som ligger til grunn for maleriet, og aspektene ved det som har hjulpet kunstnere å uttrykke seg i hundrevis av år.

 


 

Manuel Portioli

 

▷ Abstrakte malerier som jakter på komplekse harmonier

Manuel Portioli bruker blander flere medier på lerretene sine i sine mange lag. Noe av det mest spennende med maleriene hans er at du kan se prosessen i alle disse lagene. Han skaper interessante teksturer, engasjerende kontraster, og gjennomtenkte komposisjoner.

 


Nimi

 

▷ Et brennende hjerte for gatekunsten i Bergen

Nimi er opprinnelig fra Sør-Afrika, vokste opp i London, og kom til Bergen på 90-tallet. Han har holdt på med gatekunst siden 80-tallet. Nimi har vært med på å sette sitt preg på bybildet i Bergen med en rekke kunstverk rundt om i byen.

 


Pernille S.R. Olsen

 

▷ Observasjon og fantasi

Olsen maler med en surrealistisk tilnærming til kunsten, og utfordrer med det våre forventninger, og tar oss med inn i en annen verden. Inspirasjon kommer ofte fra gulv- og barriereplaner fra fartøyer.

 


Per Erik Larsen

 

▷ Lys, rytme og romlige subjekter

Per Erik Larsen bruker referanser til hva som kalles autentisitet i kultur og natur gjennom landskap, dyr og menneskefigurer, hvor motiv og komposisjon ofte er i direkte dialog med materialene.

 


Rodrigo Cortez

 

▷ Fanger følelser og menneskelighet

Rodrigo Cortez, også kjent som RC, farger byen med kunst som er levende, og med viktige budskap. Han sier ofte at hans mulitkulutrelle bakgrunn har vist seg å være hans viktigste ressurs da han kan kommunisere og relatere til et mangfold av ideer.

 


SKURK

 

▷ Tematikk som omhandler mennesket, natur og politikk

Skurk er en velkjent kunstner i Bergen med et uttrykk som sjonglerer mellom fineart og gatekunst. Ofte har kunstverkene detaljer man kun ser dersom en studerer det på nært hold.

 


Torild Stray

 

▷ Former og mystikk i naturen.

Torild Stray har et figurativt formspråk. Hun bruker bl.a. kull, bly, olje og akryl på lerret med mye farge, sterke strøk og spennende komposisjoner for å skape sin egen billedverden.

 


 

Det er ikke tvil om at Bergen er en by med mye spennende og forskjellig kunst. Vi syns det er viktig å støtte opp om de lokale kunsterne, og kunstmiljøet i byen vår.