Før Maskinene

Børge Bredenbekk kommer til Galleri GEO i Bergen for en spennende separatutstilling. Det vil bli vist både originaltegninger og trykk. Temaene han arbeider med, og teknikkene han bruker er svært gjennomtenkte og interessante. Dette er en utstilling verdt å få med seg.

Utstillingen står til 16. desember 2023

Adresse: Olav Kyrres Gate 43, 5014 Bergen

Alle salgshenvendelser sendes til post@gallerigeo.no.


 

Før Maskinene

“Er det mulig å beundre fortiden uten samtidig å lengte etter den? Kan vi lære av dem som kom før oss uten samtidig å dyrke dem? Kan fortiden også romme fremtid, kan vi forstå det fortidige som kritikk av vårt eget historiske øyeblikk, men uten å henfalle til nostalgien?
Sett fra vårt stadig mer prekære ståsted – der forestillinger om vekst og fremskritt, mer og raskere, har drevet oss inn i ødeleggelse – blir slike spørsmål avgjørende. Hvordan kan vi gjøre det ikke-ødeleggende ved fortiden til noe nytt og virksomt i vår fremtid? Slike spørsmål vekkes også i møte med Børge Bredenbekks arbeider: Enten de er unike resultater av møtet mellom kunstnerens tegneredskap og papiret eller produkter av reproduksjonsalderens analoge og digitale teknikker, manifesterer de en dyp interesse, fascinasjon og beundring for selve den virksomheten det er å fremstille et motiv.
Disse verkene, om de så nikker til det konstruktivistiske eller overgir seg til hyperrealismen, gjør arbeidet og den aktive omgangen med omgivelsene til motiv, samtidig som de i sin form peker mot det håndverket som kunsten har som forutsetning. Både form og motiver viser oss bakover i tid, ofte spiller verkene på det nostalgiske eller fortidslengtende, men ikke fullt og helt likevel. Fortiden – og det vi trenger å gjenlære fra den, om et mer levende forhold til omgivelsene våre, og til arbeidet – settes i bevegelse igjen her. Den blir noe vi skal ta med oss. Bruke.
Fortiden er ikke bare et bilde å la seg oppsluke av. Fortiden er også kunnskapen. Den finnes i Bredenbekks motiver, som når både personer og rekvisitter fra opplysningstidens vitenskapsgrener settes i scene, men også – igjen – i selve formen. Nysgjerrigheten på teknikker som krever fortidig kunnskap, på motiver som forutsetter de klassiske, mimetiske ferdighetene.
Forstått som kunnskapsreservoar blir fortiden en mer åpenbar ressurs for oss som lever nå. Men å verdsette og bruke kunnskapen krever samtidig at vi kaster av oss en arroganse på vegne av vårt eget nå. Vi må se det som er verdifullt i de tidene som ikke er våre tider. Vi må se bakover.”

– Bernhard Ellefsen

 


 

Børge Bredenbekk

Børge Bredenbekk (1975) er født i Bergen, og oppvokst i Stavanger. Han er fascinert av håndverk, manuelt arbeid, og klassiske komposisjoner, ofte med en mannlig protagonist. Overordnet har han håndverk og arbeid som gjennomgående tema, både innhold og uttrykk fremstår relativt maskulint. Han er fascinert av sosial-realisme fra forrige århundre, fysisk arbeid, med nærhet og omsorg for naturen som undertema.

Formmessig jobber han todelt, med realistiske originaler i kull og oljeblyant på bomullspapir, eller mørke tegninger invertert, og reprodusert som digitaltrykk eller litografier. Den andre siden han arbeider med er ett eget grafisk uttrykk med linjer og mønster, stort sett produsert som silketrykk, linosnitt eller risotrykk. Uttrykket tar inspirasjon fra tradisjonelle trykkteknikker som tresnitt, men gjerne med innslag av brutalisme og propaganda-estetikk.

 


 

Vi håper dere tar turen på åpningen av utstillingen 9 november! Kontakt oss på post@gallerigeo.no for spørsmål eller salgshenvendelser. Fortell oss gjerne at du kommer her.