Kunst som indirekte fremmer helse og velvære

Kunst av Francisco Munoz og Manuel Portioli.

Har du lagt merke til hvordan du blir inspirert, får et lettere hode, og økt lykke av å gå turer i naturen? Dette er faktorer som også kunst bidrar med. Hvorfor ikke ta disse gode følelsene inn i hjemmet? Kunst trigger de samme kjemikaliene i hjernen som det naturlige landskapet gjør! Det er forsket på, og bevist, at kunst reduserer stresshormoner.

Hvilke type kunst som fremmer helse og velvære er individuelt. For enkelte kan helsefremmende kunst bety noe å feste øye på når hodet blir for fullt. Kanskje et kunstverk som har så mange detaljer at du aldri blir ferdig å se på det? For andre kan det bety glade, vårlige farger. For noen kan det bety en påminner om hva som er viktig i livet. Eller noe som minner deg om det enklere liv på hytten, og omgitt av nydelig landskap? 

Kunst av Luis Bivar og Børge Bredenbekk.

Pablo Picasso sa en gang: “Kunst vasker støvet fra hverdagen bort fra sjelen”. Stillheten og fokuset som kommer av å se på kunst er noe helt spesielt. Man blir ført inn i verket, og glemmer noen sekunder alt annet som skjer rundt en. Hjemmet er den plassen vi bruker mest tid, og er det stedet vi skal slappe av, lade batteriene og bruke tid med de nærmeste. Nettopp derfor er det viktig at den kunsten som er på veggen inspirerer deg og gir deg en følelse du setter pris på.

Kunst av Marit Geraldine Bostad, Pernille Olsen og Manuel Portioli.

Abstrakte verk er en god kilde til inspirasjon. De gir rom for tolkning, undring og kreativitet hos betrakteren. Abstrakt kunst er ofte ikke gjenkjennbart fra noe vi ser i det daglige liv, og kan på den måten gi en følelse av frigjøring til den som betrakter verket. 

Kunst har vært en viktig del av hverdagen til mennesker i all tid. Før skriftspråket ble kunst brukt for å kommunisere ideer og fortellinger. Akkurat som da, er kunst også nå en måte å fortelle historier på. Den første delen av å se på et kunstverk, består ofte av å prøve å forstå budskapet og hva vi ser på. Deretter former en ofte sin egen historie i verket fra minner og følelser som oppstår. Derfor kan kunst bidra til bearbeiding, avkobling, kreativitet, fokus og lykke. 

Kunst av Ståle Gerhardsen.

Ståle Gerhardsen er en som fokuserer mye på mental helse i sin praksis. Verkene hans fremmer inkludering, relasjoner, humor og lek! Det er synlig i verkene at han leker seg frem til de riktige penselstrøkene, med bevegelser og følelser! Gerhardsen minner oss på disse viktige følelsene i hverdagen uten at det blir for direkte.

Verden har heldigvis et mangfold av kunstnere som maler sine følelser, liv og historier, som igjen kan oversettes til hjemmet ditt og dine erfaringer. Trikset er å finne den kunsten som gir akkurat deg, med dine erfaringer og opplevelser, den følelsen du trenger mer av i hverdagen. Nettopp derfor har vi et stort antall kunst og kunstnere på Galleri GEO slik at det skal være mulig å finne det som passer akkurat ditt hjem. Tenk over hvilke elementer som får deg til å roe ned, og som inspirerer deg. Så kan vi hjelpe med å finne noe som passer deg.