Markante Stemmer

Treffer oss rett i hjertet

 

Ståle Gerhardsen bryter barrierer mellom gatekunst og fine art. Kunsten hans er en fest av lekenhet, humor og kreativitet, både i utførelse og budskap. Det som virkelig skiller Gerhardsen fra resten er hans evne til å treffe oss rett i hjertet, samtidig som han får oss til å reflektere – gjerne med både humor og et glimt i øyet.

 

Fra venstre: “A Rain Check”, “Tre i Lysningen”.

Han balanserer elegant mellom å fremheve det positive i mennesker, samtidig som han minner oss på de mer alvorlige aspektene av det å være menneske. På mange måter minner Gerhardsens tilnærming til kunsten om strategiene til en dyktig leder: – en som ser det beste i folk og inspirerer til vekst ved å fokusere på deres styrker, og bygge hverandre opp. Gerhardsens kunst er små påminnelser om hva det innebærer å være et menneske, og hvilke kvaliteter vi bør strebe etter og dyrke i samfunnet vårt. I stedet for å rette pekefingeren, minner Gerhardsen oss om viktigheten av inkludering, positivitet, tilstedeværelse, og de gode sidene ved mennesket som virkelig kan skape en positiv endring. Ikke bare er hans kunstverk vakker kunst, men ofte også en oppfordring til å gjøre verden til et varmere og mer inkluderende sted.

Se kunst fra Ståle Gerhardsen her.

 

 

Juxtaposition og gjenoppdagelse

 

Magnus Gjøen studerte både fine art og fashion design, og begynte sin karriere i mote, hvor han oppnådde suksess ved å arbeide for ikoniske navn som Vivienne Westwood. Etter hvert var det kunstverdenen som virkelig fanget hans interesse, og han har etablert seg raskt som en suksessfull kunstner. Kunstverkene hans blander kunsthistorien med samtidskunst på en spennende måte.

 

Fra venstre: “Roi Soleil”, “Tomorrow Never Knows”

Det som skiller Gjøen fra mange andre kunstnere er hans unike perspektiv, og evne til å få tilskuerne inn i en diskusjon. Gjøens kunst gir et moderne spinn på gamle kunstverk, gjerne de kunstverkene som støver ned helt bakerst i museene. Han gir kunstverkene et helt nytt liv, i en moderne og tidsriktig drakt. En annen tilnærming han bruker, som treffer tiden svært godt, er å manipulere sterke og kraftige gjenstander til noe skjørt og vakkert. Ved å blande sjangre fra vidt forskjellige verdener, handler kunsten hans i all hovedsak om å gjenoppdage og invitere til et nytt blikk.

Se mer fra Magnus Gjøen her.

 

 

Drømmende tredimensjonalitet

 

Jeanette Lafontine er en kraftfull stemme i det norske kunstmarkedet akkurat nå med sine drømmende og fritt-flytende landskapsmalerier. Det nordiske landskapet gjør seg til kjenne i verkene hennes som balanserer hårfint mellom det abstrakte og gjenkjennelige. Resultatet blir helt nye og spennende miljøer.

 

Fra venstre: “Summer Night”, “Evening Sky”

I møte med de originale maleriene til Jeanette Lafontine blir tilskueren dratt inn i et åpent og flytende landskap. Naturen er noe gjenkjennelig, men den er helt uberørt av mennesker, og lyser dermed av ro og stillhet. Tredimensjonaliteten i kunstverkene er også en viktig del av kunstnerskapet til Lafontine. Hun fokuserer stort på materialiteten og teksturen i maleriene. At man kan se deler av prosessen, og oppdage de ulike teksturene skaper enda et interessant perspektiv for tilskueren.

Se mer fra Jeanette Lafontine her.

 

 

Det realistiske møter det ikke-realistiske

 

Den unge kunstneren Lea Alstad har for alvor trådd frem i den norske kunstscenen. Kunstverkene hennes karakteriseres av portrett hvor det realistiske og det abstrakte kombineres på en leken og kreativ måte. Hun fanger samspillet mellom muskelfibre og konturer ved hjelp av penselstrøk i ikke-realistiske farger. Hun er inspirert av anatomiske tegninger, og viderefører dette på kreativt vis inn i sine malerier. Alstad bruker ulike teknikker og medium på hvert portrett, og skaper en interessant variasjon i teksturer.

 

Fra venstre: “Vår”, “Flamme”

Se mer fra Lea Alstad her.

 

 

Frodige skoger som myldrer av liv og ro

 

Luis Bivar tar tilskueren med på en reise fra hektiske hverdager til et slags tilfluktssted av ro gjennom sine malerier. Hans lerreter transporterer oss til frodige skoger og botaniske farger skapt med en surrealistisk fargepalett. Kunsten til Bivar et utrolig estetiske å se på, både fargemessig og motivmessig. På nært hold dukker det stadig opp uventede detaljer i bildene.

Den portugisiske kunstneren er opptatt av eksperimentering, og bruker collage og akryl som sitt formspråk. Disse teknikken gir kunsten en slags tredimensjonal effekt hvor de ulike teksturene og teknikkene er synlige i hvert kunstverk.

 

Fra venstre: “Invernarium”, “Arboretum #1”

Bivar er aktuell med soloutstillingen “Arboretum” her på Galleri GEO i Bergen. Utstillingen poengterer den betydningsfulle rollen naturen spiller i vår urbaniserte verden. Kunstverkene forteller om en lidenskap for botanikk, hvor han tar for seg både planter og skoger som myldrer av liv og bevegelse. Denne utstillingen er virkelig verdt å få med seg, og står til 01.06.2024.

Se mer fra Luis Bivar her.

 

 

Installasjoner som inviterer til refleksjon

 

Roy’s peoples installasjoner har fanget oppmerksomheten til samlere over hele verden med sin unike tilnærming og formidlerevne. I serien “Scrubbed Out” tar han ikoniske kunstverk som vanligvis pryder de største og viktigste galleriene i verden (Damien Hirst, Andy Warhol, Basquiat o.l.), og behandler de som gatekunsten som så ofte blir malt over, eller i mange tilfeller fullstendig malt bort. Kunstverkene er tankevekkende, og inviterer tilskueren til å reflektere over det komplekse spørsmålet om varighet i kunsten.

 

Fra venstre: “Scrubbed Out Spots”, “Scubbed Out Soup Cans”

Se mer fra Roy’s People her.

 

 

Statement-kunst fulle av teksturer og attitude

 

Portioli er kjent for sterke malerier som utforsker og eksperimenter med teksturer, farger, komposisjon og form. Fokuset hans ligger på prosessen, og det er derfor viktig for han at den er synlig i det ferdige produktet. I lerretene kan man se de mange lagene med ulike medier som er lagt oppå hverandre. Dette skaper en helt unik struktur og dybde til bildene.

 

Fra venstre: “Icon”, “Windstopper”

Jakten på komplekse harmonier komponert av lik blanding lyder og støy er drivkraften i verkene. Målet er å skape spennende teksturer, engasjerende kontraster og gjennomtenkte komposisjoner.

Se mer fra Manuel Portioli her.

 

 

Gir en stemme til de med historier verdt å fortelle

 

 

Chloe McCarrick er en kunstner som setter fokus på kvinnelig styrke som det mest sentrale temaet i sitt arbeid. Gjennom hennes visuelle fortellinger utforsker hun historiene bak banebrytende kvinner fra fortid og nåtid. Kunsten til Chloe gir en stemme til mennesker som fortjener å bli hørt, og hun håper å inspirere betrakterens fantasi og nysgjerrighet gjennom sitt arbeid.

Fra venstre: “A Wild and Wandering Life”, “Portrait of Three Sisters”

Som kunstfotograf og mixed media grafiker har McCarrick oppnådd internasjonal anerkjennelse for sine cyanotyper. Cyanotyper er håndlagde verk, og hvert enkelt trykk betraktes som en original i seg selv. Gjennom denne særegne teknikken skaper hun unike visuelle uttrykk som både informerer og inspirerer.

Se mer fra Chloe McCarrick her.