Hva er en Cyanotype?

Cyanotype er en gammel alternativ fotografisk trykkteknikk som daterer helt tilbake til 1840-tallet. Bilder skapes av en lysømfintlig emulsjon som blir til ved å blande kjemikalier med vann. Denne blandingen pensles på papiret. En transparent negativ, eller et objekt, plasseres mellom en glassplate og papiret, og blir deretter eksponert for sollys i en gitt tid. Papiret blir hvitt der objektet blokkerer for lyset, og papiret farges blått der lyset treffer. Resultatet blir et positivt bilde som i utgangspunktet er cyanblått. Cyanotyper er håndlagede verk, og hvert trykk regnes som en original.

Chloe McCarrick er en av kunstnerne som stiller ut hos oss akkurat nå, og verkene vi har av McCarrick er utelukkende Cyanotyper. Det McCarrick har gjort er å blande både fotografi og kollasjer, og deretter eksponere de på håndlaget papir.

Funfact: Verket “Selene, Enchantress of the Night Skies”, ble eksponert i regn, og regndråpene er synlige i verket. Dette forsterker følelsen av Selene som en slags moder jord.

Funfact: Verket “A Wild and Wandering Life” er laget av bl.a. ekte sommerfugler som er gått i arv fra hennes bestefar.

Vi anbefaler å studere disse verkene på nært hold for å virkelig se prosessen og den unike metoden hun bruker!