Fem gode grunner til å kjøpe kunst!

I en tid hvor en kan kjenne på press og stress fra ulike hold er det kanskje viktigere enn noen gang å kunne finne ro og harmoni på hjemmebane. Kunst bidrar positivt til både mental og fysisk helse. Dette konkluderer Verdens helseorganisasjon i sin rapport som er basert på over 3000 forskningsresultater fra de siste to tiår. Her kommer fem gode grunner til å kjøpe kunst!

1) Kunst utløser glede. Ifølge en rekke psykologer og hjerneforskere vil kunst kunne utløse dopamin og øke aktiviteten i hjernens frontale cortex, samme del av hjernen som gir oss opplevelse av glede og romantisk kjærlighet. En temmelig god grunn til å tillegge kunstverk til våre omgivelser!

2) Å kjøpe original kunst trenger ikke koste skjorten. Fordelen med å legge penger i kunst, versus for eksempel en sofa, er at kunst ikke slites med årene. Ved å kjøpe et kunstverk som du tiltrekkes av, støtter du oppunder både kunstnerskap og vårt kulturliv. Alle trenger kunst, og kunstnere trenger kjøpere.

3) Kunst er med å skape et personlig preg i hjemmet. Kjøp kunst som gir deg noe på et personlig nivå. Selv om kunst kan løfte atmosfæren i ethvert hjem visuelt sett, bør det ligge noe mer bak enn at det er pent å se på. At det ligger litt motstand i verket er noe som kan være positivt på lengre sikt. Kunstnere uttrykker seg gjennom kunsten, og som kunstsamler uttrykker du din smak og personlighet gjennom verkene du kjøper. Skap en gjennomtenkt samling og kle veggene slik at du trives.

4) Kunst skaper rom for personlig utvikling. Dykk ned i ulike kunstnerskap, jo dypere du kommer, jo mer interessant og givende blir det. Kunstverdenen er en ypperlig arena for nye refleksjoner og spennende temaer. Når du først har startet å samle kunst er sannsynligheten stor for at preferanser utvikler seg jo mer samlemanien får utfolde seg.

5) Kunst kan være en god økonomisk investering. Å kjøpe kunst vil alltid være en god investering dersom det gir deg en glede som du ikke ville fått uten å ha verket på veggen. Om det øker i verdi spiller derfor liten rolle når du har kjøpt noe du virkelig setter pris på. Dette er en frihet som verdt å ha i bakhodet når man vurderer kunstkjøp. Når det er sagt er det heller ingen hemmelighet at kunst kan øke i verdi. Kjøper du kunst fra unge, fremadstormende kunstnere er det større sjans for at verkene kan øke i verdi over tid. Å kjøpe kunst fra større etablerte kunstnere kan også være et godt alternativ til å ha pengene i banken. Sannsynligheten for at disse vil synke i verdi er mindre, og sjansen er stor for at verk som allerede har tålt tidens tann vil stå seg, og faktisk øke enda litt til.

Da er det bare å ønske lykke til videre på veien med din kunstsamling. Start gjerne med å se på vårt rike utvalg av kunstverk i vårt nettgalleri og ta gjerne turen innom oss i Olav Kyrresgate 43 for en hyggelig kunstprat!